Univerzális megoldás a szárazépítésben

kep1-webMinden követelményre van alkalmas szerkezet, csak jól kell választani. Vannak olyan követelmények, amelyeknek többféle szerkezet is megfelel, ám minél különlegesebb az igénybevétel, annál kevesebb a választási lehetőség.

A mai kor épületeinél, legyenek azok újonnan épülők vagy felújítás alatt állók, a szerelt szerkezetek – például gipszkarton válaszfalak, álmennyezetek – kiválasztásakor számos szempontot kell figyelembe venni. Vegyük sorra legfontosabbakat – a teljesség igénye nélkül. Alapvető szempont, hogy milyen tűzgátlási igényt támasztunk a szerkezettel szemben, továbbá az ergonomikus környezet, az akusztikai kényelem igénye miatt fontos a hanggátlás követelménye.

Számolni kell azzal, hogy milyen magas lesz a megépült szerkezet és milyen páraviszonyok között kell teljesítenie. A szerkezeteknek a magasabb páratartalmú helyiségekben – fürdőszobákban, mosdókban, konyhákban – is rendelkezniük kell a tűzés hanggátló tulajdonságokkal.

A KÉT FONTOS KÖVETELMÉNY

A tűzgátló szerkezetek alapvető biztonságot nyújtanak az épület használói számára. Az egyre szigorúbb tűzvédelmi követelmények intelligens gipszkarton építőlemezekkel készült, nagyon precíz szerkezeteket igényelnek. Az akusztikai kényelem alacsony zajszintet jelent. A zajszint optimálisra való csökkentése azonban nem oldható meg kizárólag a helyiségen belüli, megfelelő arányban beépített hangelnyelő felületekkel, hanem legalább ugyanilyen fontos az épületrészek közötti hangterjedés megakadályozása, azaz a hanggátlás.

Az épületen belüli hangterjedés megakadályozása, vagy akárcsak csökkentése nem könnyű feladat. Rengeteg problémát kell leküzdeni, hiszen a helyiségek közötti közvetlen hangátadáson túl meg kell oldani a kerülő úton történő hangterjedést is. A szerelt technológiával épített szerkezetek, illetve azok szerelési technológiája, az egyéb szerkezetekhez való kapcsolódási ajánlások mindebben a tervező és a kivitelező segítségére vannak.

A tömeg-rugó-tömeg elven működő szerelt szerkezetek kiválóan alkalmasak a hangterjedés megakadályozására, ezzel a zajszint csökkentésére. Természetesen nem mindegy, hogy a szerkezethez milyen típusú, „tömegként" alkalmazott gipszkarton építőlemezt használunk. Kézenfekvőnek tűnik a válasz: ha tömeg, akkor legyen nehéz – ám a kivitelezőnek rögtön ellenvetése támad, hiszen neki kell mozgatnia az építés helyszínén, felemelnie a beszereléskor. A kompromisszumos megoldás? Legyen nehéz, de ne legyen jelentősen nehezebb a megszokott építőlemezeknél. Ha a lap tömegét nem akarjuk nagyon megnövelni, a gyártás technológiáját kell olyanná fejleszteni, hogy az építőlemez belső szerkezete akadályozza a hang terjedését.

INTELLIGENS GIPSZKARTON LAP

A Rigips által kifejlesztett Blue Acoustic építőlemez olyan intelligens gipszkarton lap, amelynek legfontosabb tulajdonságai a tűzgátlás, a hanggátlás és a páraállóság (időszakosan magas páratartalom esetén). Így alkalmas minden olyan szerkezethez, ahol e követelmények bármelyike vagy akár mindegyike megjelenik. Ráadásul úgy képes minderre, hogy a tömege alig több egy, már jól ismert tűzgátló gipszkarton építőlemezénél. Mindezt innovatív gyártástechnológiával, új kristályszerkezetű gipszmaggal sikerült elérni. Nem elhanyagolható továbbá, hogy ez a gipszkarton építőlemez megfelelően ütésálló is. Mozgatása egyszerű, megmunkálása szintén. Beépítéséhez a szokásos szárazépítő szerszámok elegendőek. A gyártás során a vágott éleket fózolják, így a kivitelező ezt a munkafázist kihagyhatja. A Blue Acoustic építőlemezzel a falvastagság és tűzgátlási határérték megtartása mellett magasabb hanggátlást tudunk elérni.

AZ ÉMI AKUSZTIKA LABORBAN MÉRT ÉRTÉKEK

Egyforma profilváz és szigetelőanyag mellett (a konkrét példa: CW 50 profi l + 50 mm üveggyapot szigetelés)
2 × 2 réteg normál (RB) típusú gipszkartonnal burkolt válaszfal súlyozott hangszigetelési értéke: (Rw) 49 dB
2 × 2 réteg Blue Acoustic építőlemezzel burkolt súlyozott hangszigetelési értéke: (Rw) 55 dB

Szemléltetve a hangváltozás ember által érzékelhető mértékét, ez a +6 dB jelentős javulást eredményez a beltéri válaszfalak hanggátlásában (1. táblázat).

Változás dB-ben A változás érzékelése
+/– 1 dB nem hallható (nem érzékelhető)
+/– 3 dB éppen hallható (már érzékelhető)
+/– 5 dB észrevehető különbség
+/– 10 dB kétszer (vagy feleannyira) hangos
+/– 15 dB nagy változás
+/– 20 dB hatalmas változás (4-szer hangosabb vagy negyedannyira hangos)

1. táblázat

MEGLÉVŐ SZERKEZETEK AKUSZTIKAI FELJAVÍTÁSA

1abra-webJó hír a hanggátlás területén, hogy a már meglévő szerkezetek akusztikai feljavításához is nagyszerűen alkalmas, azaz felújításkor – ha az egyébként technológiailag helyesen, már korábban megépített szerkezet hanggátlása nem megfelelő, akár egyetlen réteg Blue Acoustic építőlemez megoldást jelenthet. Ezzel elkerülhető lehet a bontás, elegendő lehet az egyik oldalról való hozzáférés, és nem elhanyagolható, hogy a falvastagság alig növekszik, így a belső tér csökkenése szinte nem is észrevehető (1. ábra).

A Blue Acoustic építőlemez sokoldalúsága miatt célszerű választás minden projektben, hiszen egyetlen típusú gipszkarton építőlemez alkalmazásával minden követelmény kielégíthető, így nem kell válogatni, rendszerezni, egyszerűen csak be kell építeni.

2tablazat-web

A Blue Acoustic építőlemez ára jelentősen alacsonyabb mindazon termékeknél, amelyekkel korábban hasonló paraméterekkel rendelkező szerkezetek megépíthetők voltak. Ez adódik a magyar gyártásból eredően megtakarított bekerülési és szállítási költségekből. A hazai gyártás további előnye, hogy rugalmasabb reagálást tesz lehetővé a megrendelői igényekre, ami jelenti a nagyobb mennyiségi és/vagy egyedi méretekben történő gyártást is. (2. ábra).

2abra-web

Ez a halmajugrai gipszkartongyárban, környezetkímélő módon előállított magyar termék nagymértékben hozzájárul a környezettudatos építéshez. Nem véletlen, hogy már a gyártás megindulása után 5 hónappal Magyar Termék Nagydíjat kapott.

MEGSZÍVLELENDŐ SZEMPONTOK

Ahhoz, hogy egy szerkezet akusztikailag hibátlan legyen, nem elegendő a jól kiválasztott szárazépítő lemez illetve szerkezet. Számos részletre oda kell figyelni, hogy ne maradjanak hangrések, illetve ne alakuljanak ki újak, amelyek a szerkezet egyébként kiváló hanggátlását lerontják. A legfontosabbak ezek közül:

  • A szerkezet peremén beépítendő profilokra csatlakozó szivacscsíkot kell ragasztani, azaz meg kell gátolni, hogy a csatlakozó szerkezetek (beton, tégla stb.) felől érkező rezgések a szerelt szerkezetre átadódjanak. A szivacscsík egyben rugalmasan kitölti a szerelés közben a profi l és a csatlakozó szerkezet között maradt minimális rést.
  • A szerkezethez előírt ásványgyapot szigetelést a teljes felületen alkalmazni kell, biztosítva, hogy a szigetelőanyag ne roskadjon össze, ne csússzon le.
  • Szerelt szerkezetek csatlakozásakor ügyelni kell arra, hogy ne alakuljanak ki akusztikai hidak, ezért T-, illetve L-csatlakozások esetén a gipszkarton borítást meg kell szakítani.
  • A padlócsatlakozásnál az aljzatbetont szükséges megszakítani, és a padlóburkolat a válaszfal megépítése után kerül beépítésre. Amennyiben ez nem lehetséges, a padlóréteget kell megszakítani.
  • A szerelt szerkezet hézagolásakor a hézagot teljesen ki kell tölteni hézagoló anyaggal. Ez igaz a többrétegű szerkezetek alsó rétegeire is.
  • Minimálisra kell csökkenteni az áttörések számát, és törekedni kell az áttörések ásványgyapot szigeteléssel való körbeburkolására.
  • Az elektromos dobozok a fal két oldalán nem helyezkedhetnek el egymással szemben.
  • Az elektromos dobozokat a válaszfal vízszintes metszetében úgy kell elhelyezni, hogy két – a fal ellentétes oldalán elhelyezett – elektromos doboz között mindig legyen legalább 1 függőleges profil. Függőleges irányban a dobozok között legalább 400 milliméter távolság legyen.
  • http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/2014-11/2292-univerzalis-me...