Falazatok hőhídmegszakítása

inditosor-webAz elmúlt években egyre gyakrabban vetődik fel a tervezői, építész és épületenergetikai szakemberek részéről, hogy szükség lenne a hazai piacon egy könnyen hozzáférhető, megfelelő műszaki tartamú és reális áron elérhető hőhídmegszakító elemre. A Xella Magyarország Kft. termékfejlesztéssel válaszolt erre a megnövekedett igényre.

Az épületenergetikai előírások szigorodásával párhuzamosan az épületszerkezetek hőszigetelő képessége javulni fog, ám ezen túl a hőhidak kedvezőtlen hatásait is figyelembe kell venni. Egy korszerű, energiahatékony épület megtervezése ezen hatások figyelmen kívül hagyásával nem történhet meg, ugyanis a hőhidak az energiamérleget igen kedvezőtlenül befolyásolják. A hőhidak elvonják a belső tér hőenergiáját, hideg felületük pedig páralecsapódáshoz, penészesedéshez vezethet. A hőhíd oka lehet egy elégtelen módon hőszigetelt szerkezet (pl. lábazati fal, vasbeton koszorú, pillér stb.), de az épületek geometriai kialakítása (fal- és födémsarkok) eleve hőhídként funkcionálnak.

HOGYAN CSÖKKENTHETŐ A HŐHÍD?

hoszigeteles-webAz Ytong Start elemek használatával csökkenthető az alaptestek, lábazati falak homlokzati falakra gyakorolt hőhídhatása, ezáltal az említett problémák megoldódnak. A lábazati hőhídmegszakítás az energiamérleg javításán felül magasabb felületi hőmérsékletet eredményez a falazat padlóvonalánál, ami által jelentősen lecsökken a penészesedés veszélye. A falazat padlóvonalhoz közel eső szakasza ugyanis szintén hőhíd. A padlószerkezet és a homlokzati fal csatlakozásánál eleve geometriai hőhíd jön létre. A lábazati fal hőszigetelése – a visszaugró lábazatkialakítás miatt – általában kevesebb, mint a homlokzati falé. A lábazati fal az alaptesttel és a padlószerkezet alatti talajjal érintkezve jelentős mértékben lehűl, azaz elvonja a hőt a vele érinkező melegebb szerkezetektől. A felsoroltak miatt tehát indokolt a hőhídmegszakító elem alkalmazása.

TULAJDONSÁGOK

Az innovatív Ytong Start hőhídmegszakító elem további előnyös tulajdonságai a kivitelezés során érvényesülnek. A termék hidrofobizálása által korlátozott vízfelvevő képességgel rendelkezik, mely fokozott biztonságot jelent a nem pórusos alapanyagú hőszigetelő falazatokra jellemző erős nedvszívó képesség ellen. A csapadékos időszakban bekövetkező falazatfelázás szinte elkerülhetetlen és kedvezőtlen jelenség. Ez lassítja a kivitelezés ütemét, a fal természetes kiszáradásáig további folyamatok (pl. vakolás) nem végezhetők, téli időszakban pedig fokozódik a fagy veszélye. A talajnedvesség elleni szigetelésre elhelyezett Ytong Start hőhídmegszakító indítósor elem alkalmazásával ez megelőzhető.

A termék hővezetés szempontjából homogén és izotrop (azaz sok termékkel ellentétben minden irányban azonos a hőszigetelő képessége), így a hőszigetelést igénylő falszerkezetek kezdősorának optimális megoldása. Az épületek falszerkezetei különböző anyagúak lehetnek. Az Ytong Start elemek minden falazathoz jól illeszthetők. A termék növelt nyomószilárdsága alkalmassá teszi nagy teherbírású falazatok alsó, hőhídmegszakító sorainak kiépítésére is, szélességi méretei pedig a járatos, kiegészítő hőszigeteléssel ellátott falazatokhoz igazodnak.

Az Ytong Start elemek különösen ajánlottak alacsony energiaigényű épületek, illetve passzívházak homlokzati falainak „indító" soraként. Padlószerkezeti konstrukciótól függően készülhet egy (20 cm) vagy két sor (40 cm) magas Ytong Start hőhídmegszakító falazat, majd ezt követően a homlokzati falszerkezet építhető a választott falazóelemekkel.

http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/2015-1/2367-falazatok-hohid...