Nedves és sóterhelt falazatok felújítása

1 Baumit-wA víz mint károsító tényező az épületeket a lábazati térben támadja leginkább. Felújító vakolatokkal a nedvesedés következményei hosszú távon megszüntethetők.

Kívülről a falazatok alsó részét az eső, az olvadó hó, a rosszul kialakított járdacsatlakozás felől beszivárgó nedvesség károsítja. A talaj felől az elöregedett vagy hiányzó szigetelés miatt folyamatosan éri a talajnedvesség és az abban lévő oldott só, míg a belső tér felől a kondenzvíz és a páradiffúzió okozhat problémát. A régi szigetelések javítása igen költséges, és a nedvesség- és sóterhelés mértékétől függően nincs is mindig szükség rá.

Hagyományos vakolatoknál a falakban lévő nedvesség a homlokzati felületen párolog el. Ebben a párolgási zónában a sók lerakódnak, először csak a falazat legkülső rétegét károsítják, majd a térfogat-növekedés a teljes vakolatréteget tönkreteheti.

FELÚJÍTÓ RENDSZEREK ALKALMAZÁSA
Néhány példa a Baumit Sanova felújító rendszerek alkalmazására az Év Homlokzata 2016 pályázaton szereplő épületek bemutatásával.

MEGOLDÁS

A felújító vakolat lényege a porózus szerkezet. A legalább 40%-os légpórus-tartalom miatt a párolgási zóna a vakolat belsejében alakul ki, ezért a nedvesség a homlokzati felületre már pára formájában érkezik. A sók megkötése és kristályosodása is a légpórusokban történik, ahol a térfogatváltozás a vakolat szerkezetét nem károsítja.

A felújító vakolatok hosszú idő elteltével ugyan telítődnek a sókkal, de ez az időtartam a nedvesség- és sótartalom függvényében akár 25-30 évig is eltarthat. A felújító vakolatok tehát nem a nedvesedés okát, hanem annak következményeit szüntetik meg hosszú távra.

2 Baumit-w

FELÚJÍTÓ VAKOLATRENDSZEREK

A falazatban mérhető nedvesség- és sótartalom erősségétől függően a Baumit többféle felújító vakolatrendszert kínál. A csekély sótartalom és mérsékelt nedvesség esetére a Baumit Sanova Könnyű, illetve a Baumit Sanova Nehéz rendszert (ez utóbbit lábazati térbe is), míg fokozottabb, erősebb igénybevételek esetére a Baumit Sanova WTA, illetve a Baumit Egyrétegű Trassz vakolat rendszerek ajánlhatók, amelyek WTA minősítéssel is rendelkeznek.

3 Baumit-wA megfelelő rendszer kiválasztását a károsodott falazatból való mintavétel előzi meg. A minták nedvesség-, klorid-, nitrát- és szulfáttartalmát a Baumit laboratóriumában állapítják meg. Az eredményektől függően (csekély, közepes vagy magas terheltség) készül el a gyártói felújítási javaslat, mely pontosan tartalmazza a homlokzatmagasságtól függően az alkalmazandó rétegrendeket és a hozzájuk tartozó technológiai leírást.

Természetesen előfordulhat olyan eset is, hogy a túlzottan magas nedvesség- vagy sótartalom miatt a felújító vakolatok alkalmazása önmagában már nem garantál évtizedekre megbízható megoldást. Ebben az esetben szükség lehet a falazat utólagos nedvesség elleni szigetelésére.

 

Forrás: http://www.magyarepitestechnika.hu