Épületek hőkamerás vizsgálata

Az építési hiányosságok észlelése és minőségbiztosítás
A hőkamerával végzett elemzés gyors és hatékony módszer a lehetséges építési hiányosságok feltérképezésére. Ezen túlmenően kiválóan alkalmas a minőség biztosítására és az építési előírások ellenőrzésére. A fellépő energiaveszteségek, nedvesség, és légszigetelési hiányosságok kimutathatók a hőképen. Ezen túlmenően feltárhatók a hőszigetelés hiányosságai és az építési hibák – bontásmentesen!

A tető szivárgási pontjainak hajszálpontos meghatározása
A hőkamera további alkalmazási lehetősége a lapos tetők szivárgási pontjainak vizsgálata. A tetőszerkezetek átnedvesedett területei hosszabb ideig tárolják a napsugárzás hőjét, mint a sértetlen részek, ezért éjjelenként egyenetlenül hűl le a tetőszerkezet. A létrejövő hőmérséklet különbség hatására a hőkamera pontosan megmutatja azokat a területeket, ahol a tetőn nedvesedés vagy szigetelési probléma van.

Részletes energetikai tanácsadás
Az épülettermográfiában az infravörös méréstechnika kiváló az épület fűtése és klimatizálása során fellépő energiaveszteségek gyors és hatékony elemzésére. A hőkamera magas termikus érzékenységük révén részletesen megjeleníti a hiányos szigeteléseket, hőhidakat és építési hibákat. Tökéletesen megfelel az ablakokon, ajtókon, fűtőtesteken, tetőszerkezeten vagy az épület teljes szigetelésén fellépő energiaveszteségek dokumentálására. Használja ki a hőkamera nyújtotta előnyöket a diagnosztikai, karbantartási munkálatok vagy az energetikai tanácsadás területein.

Nedvesség okozta károk vizsgálata
A falak nedvesedésekor nem minden esetben a szivárgó vízvezeték a gond okozója. A falakon fel-, vagy beszivárgó víz oka az ereszek és vízlefolyók hibás kivitelezése is lehet. Az eltömődött lefolyók, szűrők is okozhatnak károkat. A hőkamerával megtalálhatóak a padló nedvességének, vagy az esővíz beszűrődésének okai, mielőtt a víz még nagyobb károkat okozna.

Penészképződés megelőzése
A hőhidak valódi "energiapazarlók". Ezeken a helyeken a levegőben lévő nedvesség lecsapódására lehet számítani. Ebből következően az ott lakók egészségét veszélyeztető gombásodás várható. A hőkamera fontos adatokat szolgáltat a veszélyes, allergiát kiváltó penészképződés megelőzéséhez, illetve a penészesedés veszélyének minimalizálásához – még a ház legeldugottabb helyein is.

Épületek légtömörségének ellenőrzése
Amennyiben a nyílászárókat nem megfelelően építették be, télen hideg levegő áramlik be, illetve a beltéri meleg levegő elszökik. A következmények: huzat , megnövekedett szellőztethető hőveszteségek és mindenekelőtt magas energiaköltségek lesznek a következményei. A termográfia és a Blower-Door kombinációja a jól bevált módszer a légtömörség mérésére. A Blower-Door eljárás során az épületben alacsony nyomást hozunk létre, így a tömítetlen fugák és repedések mentén beáramlik a hideg levegő az épület belsejébe. A hőkamerával jelentősen egyszerűsíthető a tömítetlen részek behatárolása, így kijavíthatók a tömítetlen szigetelések, még mielőtt az új épület kész burkolásának és szerelvényezésének megbontása megdrágítaná a hibák elhárítását.

Az épületek szigetelésének állapotfelmérése
A nagy kiterjedésű épületek termográfiás vizsgálata egy igazi kihívás a felhasználó számára. Térbeli korlátok adódhatnak a falak, folyosók, valamint a szomszédos épületek miatt, így nem lehetséges egyetlen felvételt készíteni a kiértékeléshez. A hőkamera segít az átfogó vizsgálatban. A panorámakép varázsló - a sok kis képből összerakva - segít elemezni és dokumentálni a teljes képet. Nincs szükség külön adminisztrációra, hiszen automatikusan megjeleníti és összehasonlítja a képeket, így a hőveszteségek az egész létesítményen láthatóvá válnak.